"TÖBB MINT EGY SZÉP MOSOLY"

Close Panel

Belépés / Regisztráció

Még nem regisztrált

Tegye meg most és élvezze annak előnyeit!

Elérhetőség

Cím:1123 Budapest

Alkotás utca 53

Mom Park bevásárlóközpont

1.emelet, Medical Center

Telefonszám:+36 30 488 5508

E-mail cím:

csiki.fogszabalyozas@gmail.com

Facebook:

facebook.com/CsikiFogszabalyozas

Rendelési idő:

Hétfő 9:00-16:00

Kedd 12:00-19:00

Szerda 11:00-18:00

Csütörtök 12:00-19:00

Alapvető tudnivalók a fogszabályozásról

Az emberek több mint 90%-ának van valamilyen fogszabályozást igénylő fogazati, illetve állcsont eltérése. A fogszabályozó kezelés célja a fogazat és az állcsontok esztétikai és funkcionális helyreállítása. Az esztétika ma már nem csak fogesztétikát, hanem arcesztétikát is jelent, és nagyon fontos, hogy teljes mértékben az arcesztétika határozza meg, hogyan tervezzük meg a kezelést.

Orvosi szempontból a funkcionális célok sokkal fontosabbak az esztétikánál. Ezek megvalósítása általában jóval nehezebb, mint a fogak egymás mellé állítása és így a szép mosoly biztosítása.

Az elsődleges cél a korai fogelvesztést okozó tényezők kiiktatása. Egyrészt, ha a fogak torlódottak, akkor nehezebb őket tisztán tartani és így könnyen szuvasodnak. Másrészt, ha rossz a harapás, akkor a rágás során fellépő kóros erőhatások a fogak tartószerkezetének leépülését vonják maguk után, így létrejön a fogágybetegség, más néven fogínysorvadás, amely általában 40 éves kor után jelentkezik. A harmadik funkcionális tényező az állkapocsízület, amely a nem megfelelő harapás miatt túlterhelődhet és ebből kifolyólag alakulhatnak ki problémák, amelyek kezelése sokszor igen nehéz.

Mindegyik funkcionális kórképnél a cél a prevenció, tehát a kialakulás megelőzése. A fogak sorba állításával biztosítjuk a tisztíthatóságukat és így megakadályozzuk a fogszuvasodás kialakulását. A harapás beállításával biztosítjuk a megfelelő rágást, és megelőzzük a fogágyra és az állkapocsízületre ható káros erőhatások által okozott problémákat.

A fogak megfelelő helyzete fontos a hangképzésben is, így a fogszabályozó kezelés a tiszta beszédhez is hozzájárul.

Ma már – elsősorban a Damon-technikának köszönhetően – bármilyen életkorban lehet fogszabályozó kezelést végezni, nem probléma, ha valaki 40-50 éves, amennyiben fogágyának állapota egyébként megfelelő. Javasolt azonban már 6-8 évesen elvinni a gyerekeket egy első fogszabályozási konzultációra. Ebben a korban már általában látszódnak az állcsont és harapási eltérések, és fontos, hogy a fogszabályozó orvos, még akkor is, ha nem kezdi el a kezelést rögtön, rendszeres kontrollal követni tudja a fogváltást, a fogak rendeződésének állapotait, illetve az állcsontok növekedését és a harapás változásait, egészen addig, ameddig a kezelés ténylegesen elkezdődik.

A kezelése időtartama függ az életkortól, az alkalmazott kezeléstől és a készülék típusától.