"TÖBB MINT EGY SZÉP MOSOLY"

Close Panel

Belépés / Regisztráció

Még nem regisztrált

Tegye meg most és élvezze annak előnyeit!

Elérhetőség

Cím:1123 Budapest

Alkotás utca 53

Mom Park bevásárlóközpont

1.emelet, Medical Center

Telefonszám:+36 30 488 5508

E-mail cím:

csiki.fogszabalyozas@gmail.com

Facebook:

facebook.com/CsikiFogszabalyozas

Rendelési idő:

Hétfő 9:00-16:00

Kedd 12:00-19:00

Szerda 11:00-18:00

Csütörtök 12:00-19:00

Fix készülékek típusai

Működési elv szerint, függetlenül attól, hogy fém vagy esztétikus, illetve a fogak külső vagy belső felszínére kerül felragasztásra, kétféle rögzített fogszabályozó készüléket különböztetünk meg.

A hagyományos elven működő készülékeknél a bracketekbe ún. elasztikus gumiligatúrával, gumikarikával kerül bekötésre az ív. Ezzel az a probléma, hogy nagy a súrlódás az ív és a gumikarika között, emiatt nagy erők szükségesek ahhoz, hogy a kívánt fogelmozdulások megtörténjenek, magyarul nagy erőkkel kell mozgatni a fogakat. Emiatt a megszokás is nehezebb és minden ívcsere után vagy nagyobb fogmozgatások során fájnak a fogak. Ráadásul már kisfokú torlódásnál is fogat kell húzni, mert a nagy erők miatt a frontfogak/metszőfogak kontrollálatlanul dőlnének kifelé húzás nélkül, viszont így a foghúzások után a rés-zárások során az eredetileg normál helyen elhelyezkedő frontfogak hátrafelé mozdulnak, ami a középarc beesését és az ajkak elvékonyodását vonja maga után, így arcesztétikailag kifejezetten káros lehet. Ráadásul felnőtt korban, amikor már nincs növekedés a szervezetben a harapás megfelelő beállításához, is foga(ka)t kell húzni vagy állcsontműtét állcsontműtét szükséges a fogszabályozó kezelés mellett. Általánosságban elmondható az ilyen készülékekkel történő fogszabályozásról, hogy a legtöbbször kifejezetten kényelmetlenséggel / fájdalommal jár a készülék viselése, hosszabb a kezelési idő, és rendkívűl sok a foghúzásos eset – ami akár négy teljesen egészséges kisőrlőfog eltávolítását is jelentheti – és bár a fogakat szépen be lehet egymás mellé állítani, de az arcesztétikai változás minimális vagy egyáltalán nincs.

Az önzáró vagy más néven önligírozó elven működő készülékeknél a bracketek úgy vannak kialakítva, hogy reteszszerűen / ajtószerűen nyithatóak és csukhatóak, így nincs szükség elasztikus gumiligatúrára. Mivel így sokkal kisebb a súrlódás, sokkal kisebb erőhatások szükségesek a fogak mozgatásához.

Az önzáró / önligírozó rendszerek között megkülönböztetünk aktív és passzív elven működőt. Az aktív bracketeknél az önzáró rész klipsz elven működik, azaz a kezelés bizonyos fázisaiban, bizonyos íveknél erőt fejt ki az ívre, így az erőleadás nagyjából a hagyományos fix készülékek és a passzív önzáró bracketek között van.

A passzív önligírozó technikák között a legfejlettebb a Damon rendszer, amely rendelőnk fő profilja.