"TÖBB MINT EGY SZÉP MOSOLY"

Close Panel

Belépés / Regisztráció

Még nem regisztrált

Tegye meg most és élvezze annak előnyeit!

Elérhetőség

Cím:1123 Budapest

Alkotás utca 53

Mom Park bevásárlóközpont

1.emelet, Medical Center

Telefonszám:+36 30 488 5508

E-mail cím:

csiki.fogszabalyozas@gmail.com

Facebook:

facebook.com/CsikiFogszabalyozas

Rendelési idő:

Hétfő 9:00-16:00

Kedd 12:00-19:00

Szerda 11:00-18:00

Csütörtök 12:00-19:00

Fog kontúrálás és interproximális redukció

Az arcesztétika és a mosolytervezés jegyében a frontfogak kontúrját sokszor megváltoztatjuk, formáljuk a fogszabályozó kezelés előtt, közben vagy után.

Amikor a fogak még keszekuszán állnak, nem feltűnő, ha például a metszőfogak formája lapátszerű, ha a metszőélek tarajosak vagy kicsit letöredezettek, a szemfogak kifejezetten csücskösek, ami esztétikailag nem szép. Miután azonban szépen sorba állítjuk őket, ezek a dolgok már szembetűnőek és egyáltalán nem segítik páciensünk szép mosolyát. A fog kontúrálás során ezeket a hibákat tüntetjük el úgy, hogy a megfelelő finom fúróval pár tized millimétert elvéve a fogakból a hibás részen széppé, esztétikussá formáljuk őket. Így – természetesen páciensünk beleegyezésével – például a tarajos vagy kicsit ferde metszőéleket kiegyenesítjük, a túl nagy szemfog csücsköket lekerekítjük.

A lapátszerű metszőfogak közül a fogközökből kicsit kiveszünk, így egyrészt szép egyenessé formáljuk őket, másrészt azokban az esetekben, ahol nincs elég íny a fogkorona és az íny átmeneti részén, és emiatt esztétikailag csúnya ún. fekete háromszög van a két metszőfog között, ezt a fekete háromszöget csökkenthetjük, illetve teljesen el is tüntethetjük.

A fogak közötti, egymás felé néző fogfelületekből történő elvételt interproximális redukciónak vagy sztrippelésnek hívjuk. Főleg frontfogaknál alkalmazzuk, de történhet ilyen beavatkozás az oldalsó fogak területén is. Sztrippelést nem csak fog kontúráláshoz alkalmazunk, hanem akkor is, amikor a metszőfogak kifelé dőlnek, és azáltal nyerünk helyet a hátrébb döntésükhöz, hogy fogközönként elveszünk maximum fél millimétert, illetve középvonal eltérés korrekciójához is alkalmazhatjuk.

Bár a zománcból egy picit elveszünk fog konturálás és interproximális redukció esetén, ez nem növeli a fogak fogékonyságát a szuvasodásra, és élettartamukat sem befolyásolja megfelelő szájhigiénia mellett.