"TÖBB MINT EGY SZÉP MOSOLY"

Close Panel

Belépés / Regisztráció

Még nem regisztrált

Tegye meg most és élvezze annak előnyeit!

Elérhetőség

Cím:1123 Budapest

Alkotás utca 53

Mom Park bevásárlóközpont

1.emelet, Medical Center

Telefonszám:+36 30 488 5508

E-mail cím:

csiki.fogszabalyozas@gmail.com

Facebook:

facebook.com/CsikiFogszabalyozas

Rendelési idő:

Hétfő 9:00-16:00

Kedd 12:00-19:00

Szerda 11:00-18:00

Csütörtök 12:00-19:00

Klasszikus kivehető fogszabályozó készülékek

A klasszikus kivehető fogszabályozó készülékekkel elsősorban ún. vegyes fogazatban – tehát amikor tej- és maradó fogak is vannak a szájban – végzünk kezeléseket. Három típusuk van: a felső fogívre kiterjedő, az alsó fogívre kiterjedő és a mindkét fogívre kiterjedő. A külön a felső vagy alsó fogsorra elkészített készülékekkel tágíthatjuk a fogíveket, megszüntethetünk bizonyos harapási eltéréseket (pl. keresztharapás), zárhatunk réseket, és helyet teremthetünk egyes fogaknak. A mindkét fogívre kiterjedő készülékkel állcsont-növekedést lehet elérni és így harapás-beállítást lehet végezni.

A kivehető készülékek hátránya, hogy csak bizonyos fogmozgatásokat lehet velük elvégezni, így messze nem olyan hatékonyak, mint a rögzített fogszabályozó készülékek, ezért a kivehető készülékes kezelés után mindig szükség van rögzített készülékes kezelésre a tökéletes eredmény elérése érdekében, tehát a kivehető készülékes kezelést előkezelésnek tekinthetjük. A kivehető fogszabályozó készülékek általában 1–1,5 évig funkcióképesek, utána a fogváltás miatt le kell cserélni őket, vagy ha már a maradó fogak felül és alul is, „hatostól hatosig” („hatosok”: azaz az első nagyőrlő fogak) szájban vannak, el lehet kezdeni a rögzített készülékes kezelést. Gyakorlatilag bármilyen színben elkészíthetők, a műanyag részekre – amelyek a szájba helyezve kívülről nem láthatóak – matricákat lehet elhelyezni, nevet vagy szöveget lehet beleírni, stb.

A megszokás általában néhány napos. A megszokást segíti, ha naponta mindig egy kicsit többet viseli a páciens a készülék(ek)et (első nap 1-2 óra, utána minden nap 1-2 órával többet nappal, pár nap után már éjszaka is). A készülék ideális viselési ideje napi 14-18 óra (természetesen, ha több, az nem baj, de ha csak éjszaka viselik, az kevés).

A készülék tisztítása során naponta legalább egyszer fogkefével és fogkrémmel (kézben!) alaposan meg kell mosni a készüléke(ke)t (igény szerint lehet többször is), valamint hetente legalább egyszer kivehető fogszabályozó készülékhez vagy protézisekhez kapható pezsgőtablettás oldattal, amelybe pár órára bele kell tenni a készülék(ek)et (egy pohár víz, bele 1 pezsgőtabletta és pár óráig benne hagyni).

Evésnél vagy ivásnál a készüléket a szájból ki kell venni. (vizet lehet inni vele). Étkezés után mindig fogat kell mosni és utána vissza lehet helyezni a szájba.

Abban az esetben, ha a készülék viselésével bármilyen probléma jelentkezik (tör, nyom, szúr, vág, nem lehet felhelyezni, kifejezetten fáj valamelyik fog, stb.) a kezelőorvost haladéktalanul fel kell keresni! Ellenkező esetben a fogak, illetve a harapás visszamozdulása következhet be, illetve súlyos fogvisszamozdulás / elmozdulás esetén új készülék(ek) készítése lehet szükséges.

Abban az esetben, ha vegyesfogazatban a fogak váltása a vártnál hamarabb következik be, a vártnál hamarabb szükséges lehet a meglévő készülékek cseréje.

A kezelés során az ún. aktiválások (kontroll, állítás a készüléken) 4-6 hetente történnek.