"TÖBB MINT EGY SZÉP MOSOLY"

Close Panel

Belépés / Regisztráció

Még nem regisztrált

Tegye meg most és élvezze annak előnyeit!

Elérhetőség

Cím:1123 Budapest

Alkotás utca 53

Mom Park bevásárlóközpont

1.emelet, Medical Center

Telefonszám:+36 30 488 5508

E-mail cím:

csiki.fogszabalyozas@gmail.com

Facebook:

facebook.com/CsikiFogszabalyozas

Rendelési idő:

Hétfő 9:00-16:00

Kedd 12:00-19:00

Szerda 11:00-18:00

Csütörtök 12:00-19:00

Retenció – fogak helyben tartása

A fogszabályozó kezelés aktív fázisának végén, az ún. recidiva (visszaalakulás) elkerülése érdekében fontos az ún. retenciós (fogakat a helyükön tartó) fázis komolyan vétele, mivel egyrészt a csontosodás lassabban megy végbe, mint ahogyan a fogakat elmozdítottuk, másrészt az öregedéssel együtt járóan olyan folyamatok játszódnak le az emberi szervezetben, amelyek a fogak elmozdulását okozhatják. Az elért állapot rögzítése céljából létfontosságú a retenciós készülék(ek) viselése.

A rögzített fogszabályozó készülék levétele után illetve kivehető fogszabályozó készülék viselése után egyidejűleg, esettől függően két vagy háromfajta retenciós készüléket használunk.

  1. Alsó és felső fogívre külön készülő, csak a fogakra kiterjedő, átlátszó, kivehető, helyfenntartó készülék (ún. mélyhúzott sín), kb. 2 évig. Ezeket az első évben minden nap egyre csökkenő óraszámban – napi 12-10-8 óra 4 havonta csökkentve – kell viselni, alapvetően éjszaka, de ha csökkenő mértékben is, napközben hozzá kell adni pár órát a viseléshez. A második évben naponként csökkenő gyakorisággal kell viselni már csak éjszakánként, minden 2. majd minden 3. majd minden 4. stb. éjszaka, a végén hetente egyszer.
    Ezek a készülékek gyakorlatilag teljesen átlátszóak, így mások számára nem láthatóak.
  2. Azokban az estekben, amikor a harapást beállítása után „rögzíteni” kell, az első évben éjszakánként egy ún. splintet kell viselni, amely két – felső és alsó – mélyhúzott sín meghatározott harapási helyzetben történő rögzítésével készül el. Ezzel emlékeztetjük a szervezetet (a fogakat, az izomzatot és az állkapocsízületet) az ideális harapási helyzet kezelés során történő beállítása után ennek megtartására. Ebben az esetben az első évben a külön készülő mélyhúzott sínek és a splint együttes viselési ideje 12-10-8 óra, 4 havonta csökkentve, majd a második évben már csak a külön levő sínekkel folytatjuk a retenciót az előző pontban leírt módon.
  3. Az alsó és felső frontfogakra, azok belső, nyelv felöli felszínére fogszínű tömőanyaggal rögzített vékony fémszál (fix retainer) általában felül kismetszőtől kismetszőig alul, szemfogtól szemfogig (de lehet más variációban is, esettől függően). Ezek azért szükségesek, mert 80-90%-os eséllyel a frontfogak később el fognak mozdulni, és nagyon fontos, hogy az elért eredményt minden szempontból egy életre szólóan megtartsuk. Ezek a nyelv számára jól tolerálható kicsiny és vékony, így gyorsan megszokható eszközök, jól tisztíthatóak, láthatatlanok, nem kell őket cserélni és élethosszig szájban maradnak.

A kezelés retenciós fázisában is nagyon fontos a rendszeres kontroll. A fix készülék levétele után 1 hónappal, az első évben 3-4 havonta, a második évben 4-6 havonta, 2 év után évente, majd 2 évente szükséges kontroll vizsgálaton megjelenni.

Ami a bölcsességfogakat illeti, ha egyéb fog nem hiányzik, általában eltávolításuk indokolt a későbbi problémák megelőzése érdekében. Ez esettől függően történhet a fogszabályozó kezelés előtt, közben vagy után. Abban az esetben, amikor a bölcsességfogak még nincsenek a szájban, nem várjuk meg, amíg előtörnek – nehogy ezzel fölöslegesen bármilyen fogelmozdulást vagy egyéb problémát megkockáztassunk – hanem feltárásból távolítja el őket a szájsebész.